Skočila sem čez lužo – 3. del

Za obisk Miamija so dovolj trije dnevi. Kljub velikosti mesta namreč to nima toliko atrakcij in zanimivosti. Razen, če se odločiš za poležavanje na plaži, kar bi bilo nesmiselno glede na to, da sem bila prvič v ZDA. V zadnjem delu mojih zapisov si tako lahko prebereš nekaj o samem centru Miamija in nekaj o najboljšem izletu mojega življenja.

MIAMI DOWNTOWN & BRICKELL

Center Miamija je precej drugačen od okolice, predvsem veliko bolj pester kot je na primer center Fort Lauderdalea, kjer smo bivali. Prva nora stvar, v negativnem smislu, je promet. Da lahko pešec prečka cesto, na semaforju čaka najmanj dve minuti. Avtomobili neprestano trobijo, stojijo v kolonah in zelo nepredvidljivo zavijajo. Za premikanje po centru sva zato z Gregom najela električne skiroje, ki so ena izmed najoptimalnejših možnosti premikanja (za daljše razdalje pa Uber ali vlak). Z aplikacijo na telefonu poskeniraš kodo na skiroju in že se pelješ. Ko prideš do cilja, skiro pustiš kjerkoli želiš in zaključiš vožnjo tako, da s PayPal računa ali kartice samodejno plačaš najem.

Brickell je finančno središče v centru Miamija. No, vsekakor se že na daleč vidi, da imajo opravka z denarjem, saj se bleščeče stolpnice dvigajo ena ob drugi visoko v nebo in gledajo na zaliv Biscayne Bay. Zelo eleganten je cestni most Brickell Avenue, ki se razteza nad reko Miami River in ponuja čudovite razglede na park Miami Circle in arheološka najdišča. Med samim obiskom tega predala nisem imela občutka, da sem v obmorskem mestu (no, izdajale so ga edino palme). Tudi Grega je priznal, da ga na trenutke ta predel bolj spomni na njegovo najljubše ameriško mesto – New York.

Jaz si bom center zapomnila še po eni stvari in verjamem, da ne boste presenečeni, ko rečem zaradi hrane. In to ne kakršnekoli. Tam sem jedla najokusnejšo in največjo čokoladno torto. S sedmimi plastmi biskvita in sedmimi plastmi čokoladne kreme. Že zdaj se mi cedijo sline, ko samo pišem o tem. Močno upam, da jo bom še kdaj v življenju lahko jedla, ker je bila božanska.

WYNWOOD

Muzej ulične umetnosti na prostem se sicer ne nahaja v centru Miamija, vseeno pa ga lahko od tam obiščeš s kolesi ali električnimi skiroji. Wynwood je središče urbane umetnosti in eden izmen najbarvitejših ter najživahnejših predelov mesta. Predvsem po zaslugi navdušujočih poslikav sten, kjer najdeš ogromne grafite najuspešnejših svetovnih uličnih umetnikov. Zapuščena skladišča so preoblikovana v galerije, butične pivovarne in hipsterske bare, vsa seveda poslikana v najrazličnejše umetnine.

SPREHOD PO BRADAVIČARKI IN LETENJE NA METLI

Ker mi Miami po šestih dneh ni več ponujal izzivov in atrakcij, sta se Grega in Jorge odločila, da me peljeta na izlet v Orlando. Natančneje v Universal Studio Orlando Resort. Gre se za tematske parke, ustvarjene po Universal Studio filmih, s pridihom adrenalina in veliko zabave. Prijatelja sta bila vidno navdušena nad idejo in mi omenila nekaj atrakcij, ki jih bom doživela. Nisem vedela, ali bomo gledali filme, ali grem v nekaj podobnega Gardalandu …

Slišala sem samo Harry Potter in bila seveda takoj za. Mesto Orlando je 3 ure vožnje oddaljeno od Miamija. Tja smo se odpravili zvečer, prespali v hotelu in naslednje jutro šli v akcijo. Na izbiro smo imeli tri tematske parke: Universal Studios, Volcano Bay in Islands of Adventure. Odločili smo se za slednjega zaradi več doživetij za odrasle. Vstopnina je precej draga (krepko čez 100 dolarjev), vendar bi jo plačala še enkrat, sej je bila izkušnja res neprecenljiva.

Preberi še prvi in drugi del mojih zapisov o Miamiju.

Park na prvi pogled izgleda kot Gardaland. V daljavi vidiš nekaj ”vlakcev smrti”, dolge vrste ljudi, ki čakajo, da pridejo na vrsto. Smeh in dretje tistih, ki so na vrsto že prišli. Zapodili smo se naravnost do Harry Potter atrakcije in kar sem videla tam, si nisem predstavljala niti v svojih najoptimističnejših sanjah. Znašla sem se …

V HARRY POTTER FILMU!

Sprehajali smo se po znani vasici, obiskali gostilno Pri treh metlah, pri Olivandru me je izbrala čarobna palica, pila sem masleno pivo (zelo sladko in okusno), jedla čokoladne žabe in kar je bilo od vsega še najboljše – sprehajala sem se v Bradavičarki! Slike so se pogovarjale med seboj, obiskal nas je Dumbledore in opozoril pred “SajVešKom”. Po obisku šole čaranja pa sta me čakali še dve najboljši vožnji mojega življenja. Prva je bila leet na metli, kjer smo skupaj s Harryjem pobegnili iz Bradavičarke na Quidditch tekmo, vmes pa se borili s pajkom Aragogom, zmaji in mokvarji. Kombinacija virtualne resničnosti in ”vlakca” poskrbita za to, da se počutiš kot glavni igralec v Harry Potter filmu. Druga vožnja pa je bila pobeg na Hagridovem motorju, bolj adrenalinske narave in posledično ena mojih najljubših adrenalinskih voženj poleg Raptorja v Gardalandu.

V svetu Harry Potterja smo se zadržali skoraj pol dneva, nato pa smo pogledali še preostale atrakcije. Super zabavna je bila vožnja navidezne resničnosti s Spider-manom, pa vrtoglavi prosti pad in ”vlakec smrti” s Hulkom. V “Pozejdonu” smo skupaj z odličnim igralcem odklenili skrit podvodni prehod in rešili mesto pred potopom. V “Jurskem parku” in “King Kongu” smo od blizu videli dinozavre in gorile, mehanično tako dovršene, da so njihovi premiki in telesa izgledali povsem resnični. Z Gregom sva se za zabavo usedla še na deročo reko in iz nje (logično) prišla povsem premočena. Do spodnjih hlač! Ampak v tistem trenutku je bilo na Floridi 28 stopinj, tako da je kar prijalo.

Če bi imeli več časa, bi zagotovo ostali še en dan in obiskali Universal park, kjer sta dodatni dve atrakciji na temo Harry Potterja, Simpsonov in Minionov. V kolikor boste kdaj v prihodnosti obiskali Florido, vam res res res priporočam, da se vsaj za en dan ustavite tudi v Orlandu.

Vsekakor je bil obisk Miamija, Fort Lauderdalea in Orlanda eno boljših potovanj v mojem življenju, vredno vsake dolge ure potovanja in vsakega dolarja. Veliko k temu je zagotovo prispevala tudi dobra družba in moj najboljši prijatelj Grega, ki ga že zdaj pogrešam ter sem mu neizmerno hvaležna za gostoljubje. Komaj čakam, da se vrnem!