Influencerview: Anja Baš

Anjo Baš sem opazila že nekaj let nazaj, ko je nastopala na Emi. Osebno pa sem jo spoznala letošnjo pomlad, ko smo v agenciji iskali novo pomoč za upravljanje družbenih omrežjih. Izmed vseh prispelih prošenj, smo s sodelavci ocenili, da je najbolje opravila nalogo in z veseljem smo jo sprejeli medse. Zdaj svojo pot zelo uspešno nadaljuje izven agencije. Priznam, da jo pogrešam. Zato sem bila zelo vesela, da se je odzvala na mojo prošnjo za intervju. Kaj vse počne, kaj meni o influencerijh in kako je uspela na Instagramu, pa si preberite v spodnjem intervjuju.

Ali se imaš za influencerko in kaj ta beseda tebi pomeni?

Mogoče mikroinfluencerko. 🙂 V Sloveniji bi težko govorili o influencerjih v pravem pomenu besede, saj je enostavno premajhna. Ta beseda mi je na splošno rahlo »cringy«, zato bi raje rekla, da sem strastna ustvarjalka kreativnih vsebin. Mi pa sledi precej ljudi, tako da verjetno določen vpliv imam. Pri tem, kaj širim mednje, pa sem sicer precej pazljiva.

Ali si od začetka načrtno pridobivala čim večje število sledilcev? Kdaj si se s tem resno začela ukvarjati in zakaj?

V bistvu sem Instagram račun pred šestimi leti odprla zgolj zaradi radovednosti. Na začetku sem na svoj feed nalagala enako vsebino kot na Facebook. Danes slednjega sploh ne uporabljam več. V celoti sem se posvetila Instagramu, ker je kot platforma veliko bolj vizualen, kar mi je super, saj pri ustvarjanju estetskih vsebin zelo uživam. Sledilcev je bilo kmalu precej, saj me ljudje poznajo tudi iz drugih področij. Sem se pa s tem bolj resno začela ukvarjati lanskega julija. Takrat sicer s popolnoma drugo vizijo kot danes. Danes sem usmerjena v neko svojo nišo, ki ji pravim spiritualen lifestyle – delim namreč estetsko zapakirane dele svojega življenja, pospremljene z vpogledi v moje razmišljanje. V tem uživam, to me veseli, zato to tudi počnem.

Na kakšne teme objav se osredotočaš? Ali meniš, da se mora influencer specializirati za določeno področje?

Res je, bolje naj bi bilo biti osredotočen na ozko nišo in vse sile usmeriti v delovanje na enem področju, sama pa ne delujem na ta način, saj me zanima preveč različnih stvari. Širše gledano sem glasbenica, pisateljica, ustvarjalka digitalnih vsebin, predavateljica, in še kaj bi se našlo. Težko bi temu dala eno samo ime, zato sem se odločila, da bo moja vsebina vezana na moj življenjski slog. Cilj in izziv pri tem pa je izpiliti svojo digitalno prezenco do stopnje, ko bom našla popolnoma svojo nišo. Se pa usmerjanje v ozko nišo pa se priporoča, če je cilj čim hitrejše pridobivanje čim večjega števila sledilcev. To ni moj primaren fokus (ki je seveda dobra vsebina), sem pa seveda vesela vsake nove osebe, ki se odloči klikniti na gumb »follow«. 🙂

Kako izgleda kreiranje vsebine za tvoj Instagram? Nastane spontano ali načrtovano? Ali imaš vedno s seboj fotografa, ki te fotografira, ali se fotografiraš sama?

Od začetka je bilo ustvarjanje precej spontano, zdaj pa si pred dejanskim fotografiranjem v glavi ustvarim idejno končno sliko. Stalno sem v iskanju lepih lokacij, kreativnih idej, kako predstaviti svoje razmišljanje in ga povezati s fotografijami in ustvariti nekaj, kar bo popolnoma moje. To me tako močno »drajva«, da včasih ne morem spati. Večinoma je z mano fant, ki je zaradi mojih Instagram podvigov že popolnoma izpilil kadriranje in postal pravi fotomojster. Seveda se moram velikokrat znajti tudi sama.

Ali sama urejaš fotografije in s katerimi programi?

Fotografije urejam sama, uporabljam pa program Lightroom.

Ali si kot influencerka že sodelovala s kakšnimi podjetji/organizacijami?

Takih sodelovanj je bilo že kar nekaj. Eno prvih je bilo sodelovanje s Polleo Sport (pred leti), ki so si takrat v Sloveniji šele ustvarjali ime. Kasneje je bilo precej kompenzacijskih sodelovanj (izdelek za objavo), kar se mi zdi za začetek super, ko še iščeš svoj izraz, hkrati pa imata tako podjetje kot (bodoči) influencer nekaj od tega. Na ta način si ustvarjaš svoj digitalni portfolio in piliš svojo izraznost. Zadnje čase je vse več ponudb za plačano kreiranje vsebin, sprejmem pa seveda tiste, ki sovpadajo z mano in mojimi načeli.

Kaj so tri najpomembnejše stvari za uspeh na Instagramu?

Iskrenost, dobra vsebina, dodana vrednost.

O čem pišeš na svojem blogu?

Blog je trenutno še v povojih, se pa trudim vsaj enkrat tedensko objaviti kakšno razmišljanje. Namenjen je predvsem iskanju smisla v navideznem kaosu življenja. Vedno iščem vzroke za stvari, ki se mi dogajajo, v tem uživam in ob tem osebnostno rastem. Mislim, da se ljudje nasploh premalo poglabljamo vase in v odnos s samimi sabo. Od izida knjige Lačna življenja, ki sem jo napisala pred tremi leti, dobivam veliko pozitivnih komentarjev na svoje pisanje, kar mi je v dodatno motivacijo, da še naprej delim svoja razmišljanja. Vesela sem, ko kdo reče, da se je v mojih zapisih našel in na ta način prišel do uvida vase. Tu leži vir mojega zadovoljstva – če ljudem na nek način pomagam.

Kaj je bil največji ‘’fail’’ v tvojem življenju in kaj si se od tega naučila?

Dolgo časa sem živela v prepričanju, da sem zaradi motenj hranjenja “izgubila” 10 let življenja. Kasneje, ko sem si začela odpuščati za vsa leta avtodestrukcije, sem začela odkrivati, koliko navdiha leži v tistem obdobju. Iz njega sem se naučila toliko, da danes o tem predavam staršem, otrokom, o tem sem napisala knjigo, hkrati pa sem v svojih sencah našla vir največje možne sreče. Ko sem dokončno sprejela svojo temačnost, sem šele odkrila svojo pravo luč. In največja zmaga je bilo odkritje, da je OK biti ranljiv in da samo resnično močna osebnost zmore pokazati svojo ranljivost.

Kaj sicer počneš v življenju?

Vse mogoče. Pojem, ustvarjam glasbo, predavam, pišem, kreiram vse mogoče vsebine, rišem, kuham, kajtam, se crkljam z mojima mačkama, dekoriram stanovanje, hodim v hribe, s fantom oddajava tudi apartmaje na Uskovnici… Zelo rada tudi meditiram, ker se ob tem počutim povezano s celotnim Univerzumom, kar je top, saj me od nekdaj privlači ideja, da smo povezani z nečim, večjim od sebe. 

Kaj te drži pokonci, ko ne gre vse po planu?

Iskrenost do sebe in vera vase. To, da si dovolim spremembe, tudi, če bodo te prinesle nesigurnost. Dovolim si čustva, da grem v k*, dokončno zgnijem pod odejo, se zjokam, si dovolim začutiti vse svoje sence, potem pa pretapkam, meditiram, grem na sprehod in začnem od začetka, iz nule. Se vprašam, kdo sem. Otrok vesolja. Vesolje je popolno, torej ne more ustvariti nečesa nepopolnega. Torej sem popolna in je vse ok. Potem se vprašam, kaj želim in predvsem, česa ne želim. Potem neusmiljeno črtam iz življenja vse, kar mi povzroča neprijetne občutke. Nasploh sem mnenja, da je treba biti brutalno iskren do sebe. Zakaj vztrajati nekje, kjer dolgoročno ne najdeš navdiha, nekje, kjer te ljudje ne cenijo? In zakaj se kot klop oklepati ideje o tem, kdo bi moral biti, če to ne prinaša notranjega miru in če si tega ne želiš?  Iskrenost do sebe na kratek rok prinese bolečino, na dolgi rok pa notranji mir.

Kakšni so tvoji načrti za prihodnost?

Vedno delati samo to, v čemer uživam. In to želim tudi vam! 🙂