Influecerview: Sally Cadore

Selmo (na Instagramu sally_cadore) sem spoznala letošnje poletje v Istri, kamor naju je njihova turistična organizacija povabila kot influencerki. O tej izkušnji ste si lahko že prebrali na mojem blogu. Za obe izmed naju je bila to prva izkušnja kot influencerki. Ostala mi je v spominu še dolgo po tem, ko smo naše potovanje zaključili, saj je topla, preprosta in zabavna oseba. Na njenem profilu boste našli čudovite fotografije iz planin in narave. Morda res nima (še) toliko sledilcev kot ostali influencerji, je pa zato njena vsebina toliko bolj kvalitetna in zato najboljša izbira za začetek moje nove rubrike Influencerview, v kateri bom 2x mesečno objavila intervju z enim izmed Slovenskih ali tujih influencerjev.

Ali se imaš za influencerko in kaj ta beseda tebi pomeni?

Ha, no zaenkrat se še nimam oz. se ne vidim kot influencerko, verjetno bolj zato, ker je ta »status« pri nas še dokaj nov, pomeni pa mi tudi bolj malo. Naj omenim kdo so influencerji… Influencer naj bi bil nekdo, ki ima močan vpliv na določeno populacijo, zame pa je influencer oseba, ki trdno stoji za tistim kar »prodaja« oz. ima pozitiven ”impakt” na določen segment družbe.

Ali si od začetka načrtno pridobivala čim večje število sledilcev?

Instagram družini sem se pridružila nekje leta 2012, vendar ga nikoli nisem uporabljala – tedaj sem imela še bolj negativno mnenje o socialnih omrežjih. To je bilo do nekje leta 2016, ko sem si ponovno naložila aplikacijo in ugotovila, da lahko zelo preprosto zgradiš »community« in ker mi je narava res zelo blizu, se mi je še bolj zdelo, da obstaja tudi določen segment ljudi, ki počnejo podobne stvari kot jaz. Torej povezovanje – to je tisto, kar me je prepričalo, da sem pričela vztrajati pri tej aplikaciji. In seveda, kot vsi novopečeni Instagramerji, sem začela s spoznavanjem te aplikacije, kar pa zna biti zelo dolgotrajen in mučen proces za marsikoga. Seveda sem si želela pridobiti čim več informacij, tako sem se začela poglabljati v fotografijo in v samo aplikacijo. Skoraj leto dni sem stagnirala na približno enaki številki sledilcev, ko sem le postopoma v začetku 2017 pričela rasti. Šele takrat sem se zavedala, da lahko pravzaprav s pridnim delom in vztrajnostjo pridobiš ogromno novih sledilcev.

Ali je sprememba algoritma na Instagramu v začetku leta 2018 vplivala na trend naraščanja sledilcev in odzivnosti?

To lahko potrdi marsikdo, ki je na instagramu že dlje časa. Pred tem si praktično lahko zrastel tudi, če nisi imel kaj dosti smisla za fotografijo. Pravzaprav zaradi nasičenosti in konstantne rasti uporabnikov, se je Instagram moral nekako zavarovati in to so uredili s t.i. algoritmom, ki ga nenehno spreminjajo. Kar se je zgodilo nekje v koncu 2017, ko je ogromno velikih influencerjev izgubilo po tudi sto in več tistoč sledilcev. Seveda je potrebno omeniti, da je prav zaradi vprašljive narave sledilcev (govorimo o bootih) nekako nastala potreba po konstantno spreminjajočem se algoritmu, saj le ta »preprečuje« in na nek način tudi »kaznuje« uporabnike, v kolikor ne ravnajo v skladu z njihovimi pravili.

Zakaj si se odločila za temo ‘’planinarjenja’’, narave? Ali meniš, da se mora influencer specializirati za določeno področje?

Težko vprašanje. Predvsem, ker jo enostavno obožujem. Že od malih nog sem bila vedno aktivna, pri 6-ih letih so me že vpisali v planinsko društvo. Preizkusila sem se skoraj v vsakem športu (ja, tudi boksala sem že) in bila tudi dokaj kreativna – no še vedno sem. Z leti sem ugotovila, da mi le narava oz. planinarjenje prineseta tisto, kar potrebujem za notranji mir. Težko je govoriti o tem… Je nekakšen občutek, ko hodiš zjutraj ob nemoralni uri v gosti megli po poti, kjer ne vidiš niti 1m pred seboj… Do tistega trenutka, ko prispeš na vrh, kjer je drugi svet, kjer so razgledi širni, tako lepi in neopisljivi, kjer domujejo oblaki in vrhovi in kjer ego in ponos ne delujeta. Kaj hitro te prevzame občutek majhnosti in minljivosti v primerjavi z ostalim svetom. In to doživetje ujeti v okvir in ga sledilcu poizkusiti predstaviti tako, kot si ga sam doživel – to je tisto zaradi česar sem se lotila ustvarjanja na Instagram profilu.
Sama sem pač izbrala takšno temo, ki mi je blizu in jo ljubim, sem pa mnenja, da naj vsakdo počne tisto, kar ga veseli, Če bi npr. sama imela več izkušenj v negi in kozmetiki, bi poizkusila seveda s tem. Moram pa priznati, da zadnje čase opažam tudi trend kopiranja, kar me včasih res zmoti. Početi nekaj, ker si videl nekoga početi isto stvar samo zato, ker si tudi ti želiš postati znani potapljač ali znana »mountainloverka« ali pa ker želiš »zastonj« dobivati promocijski material. To ni dovolj tehten razlog in ljudje bodo opazili, da si fejk, da se siliš. Konec koncev se prav vse odraža v fotografiji in tudi roko na srce – ne gre podcenjevati sponzorjev. 

Na večini slik si ti. Ali imaš vedno s seboj fotografa, ki te fotografira, ali se fotografiraš sama in kako?

Večino slik posnamem sama, torej ustvarjam »avtoportrete«, saj sama najbolje vem kaj želim imeti na sliki. Velikokrat pa se zgodi, da kdaj tudi prosim kašnega laičnega pohodnega kolega za klik, vendar z zelo težkim srcem, saj sem ugotovila, da kaj hitro ostaneš brez glave ali brez nog… Ali pa je ravno tisto čudovito goro, ki jo osvetljujejo še zadnji žarki sonca izpustil iz kadra… Grrrr… 

Koliko fotografij posnameš, da narediš eno ustrezno?

Uff, čisto odvisno. Kdaj naredim serijo slik in mi potem doma pri pregledovanju ni niti ena všeč ali pa se zna narediti obratno in naredim samo 5 posnetkov in so vsi »uporabni«.

S katerimi programi urejaš svoje fotografije in koliko časa ti to vzame?

Večino fotografij urejam v programu Adobe Lightroom, porabim pa nekje med 1 minuto do tudi uro, dve, tri… Ravno danes urejam eno sliko že v tretje in še vedno mi ni všeč. Čas, ki ti ga vzame urejanje, je res subjektivna stvar, večina fotografov se lahko strinja s tem.

Ali meniš, da lahko postaneš influencer samo, če želiš? Ali se mora to zgoditi naravno?

Hmmm… Sem mnenja, da je vsakdo lahko vzor drugemu, ni pa nujno, da je ista oseba vzor večini. Seveda influencer ne postaneš, ker si to pač želiš, ampak ker imaš nekaj, kar druge pritegne k tebi: ali je to tvoja karizma, smisel za humor, fotografijo, modo, umetnost… To pa je stvar posameznika. Na njemu je, da ugotovi, kaj želi drugim »prodajati« in ne samo prodajati. Ampak mora to znati početi prekleto dobro.

Kaj je najbolj ključna stvar za uspeh na Instagramu?

Doslednost, vztrajnost in pristnost.

Kaj meniš, da se bo v naslednjih letih dogajalo na področju influencerjev in Instagrama?

Težko govorim o tem… Mislim, da se bo večina marketinga resnično prestavila na Instagram in da bodo podjetja v bodoče raje ubrala trend mikro influencerjev. Torej bo posledično čez noč postalo ogromno oseb influencerjev, dokler se trg ne bo prenasičil in bo samo aplikacijo Instagram izpodrinila neka druga aplikacija (kot se je v tem primeru zgodilo s Facebookom).

Kakšni so tvoji načrti za prihodnost?

Seveda kot prvo, se izboljšati v fotografiji in čim več potovati.