Mini kolumna: Zame je bilo prvič!

Beseda influencer se mi je vedno zdela tako smešna. Zato si, ko sem pred tremi meseci začela pisati ta blog, nisem predstavljala, da bom tudi sama sebe kdaj poimenovala tako. Pa sem se kaj kmalu morala. Prejela sem zanimivo povabilo za sodelovanje kot influencerka in moram priznati: takšnega življenja bi se težko naveličala.

Verjetno ste se začudili, zakaj izpostavljam ”na ves glas”, da sem bila influencerka in so me ”najeli” zato da povem nekaj dobrih besed o njih? Influencerstvo namreč skoraj vedno poteka prikrito, tako da sledilcem ni jasno, da je bila oseba plačana za promocijo. No pa čeprav vemo, da je pri večjih slovenskih influencerjih danes že vsaka druga objava plačana. Ker ne pišem bloga o potovanjih ali modi, temveč blog o družbenih omrežjih in oglaševanju, ter sem na celoten projekt tudi gledala iz tega vidika, se mi ne zdi sporno razkriti ozadje tega projekta in ob  tem še povedati, kako ”fajn” smo se imeli.

Nekaj o organizatorju

Colours of Istria je blagovna znamka, ki združuje turistične zbornice mest Umag, Novigrad, Brtonigla in Buje ter turistični podjetji Plava Laguna Umag in Aminess hotels & campsites. Vse te posamezne organizacije so namreč ugotovile, da so vsaka na svojem premajhne za učinkovito oglaševanje v nasičenem oglaševalskem prostoru. Zato so skupaj združili moči in ustvarili znamko destinacije Istre, ki je navdahnjena s posebnostmi istrske pokrajine, kot so morje, wellness, športna ponudba, hrana, vino, narava, kultura in še marsikaj. Odločili so se, da bodo v okviru projekta k sodelovanju povabili nekaj domačih in tujih influencerjev ter jim predstavili Istro tako, kot jo vidijo oni. Tu sem na vrsto prišla jaz.

Zelo zanimiva mi je bila njihova izbira, saj za svoj projekt niso izbrali klasičnih ”potovalnih blogerjev” in influencerjev, niti ne kakšnih večjih z vrtoglavo visokim številom sledilcev. Odločili so se za manjše influncerje iz različnih področij. Zakaj? Ravno iz razloga, ki sem ga omenjala v prvem odstavku. Ker sledilci od njih ne pričakujejo promocije destinacije, pač pa pristne nasvete in delitev izkušenj. Sama menim, da so se odločili prav in verjamem, da bodo končni rezultati kampanje #bestofthenorthwest zelo uspešni. Za sodelovanje z njimi sem se odločila, ker obožujem hrvaško obalo, ker sem vedela, da me čakajo zame zanimive stvari in ker se bila radovedna, kako bodo to izpeljali.

Vse je enkrat prvič

Prvič sem bila na hrvaški obali, na dopustu sredi septembra. Prvič sem bila na takšnem dopustu sama. Prvič sem bila influencerka. In prvič sem se počutila kot princeska. Od prvega do zadnjega dne so nas razvajali in skrbeli za to, da smo se počutili dobro. In res smo se! Pa ne samo zato, ker so tako skrbeli za nas, temveč tudi zato, ker smo imeli res pester in raznolik program. Spodaj opisujem le nekaj naših aktivnosti in utrinkov.

MESTA

Istrska mesta v sebi skrivajo nekaj posebno simpatičnega. Ogledali smo si Umag, Novigrad, Buje, Brtoniglo in Grožnjan. Predvsem slednji ti kar zleze pod kožo. Čeprav je ”mesto umetnikov”, kot mu pravijo, locirano na hribu nekaj kilometrov stran od plaže, te sprehod po ulicah tam res navdihe.
V Umagu, Novigradu in Brtonigli so za nas organizirali tudi posebno vodenje, ki nam je vsakokrat razkrilo zanimive zgodbe in zgodovinske izzive teh majhnih mest.  

MORJE IN PLAŽA

Buje, Brtonigla in Grožnjan niso obalna mesta, so pa zato toliko bližje obali Umag, Novigrad in Savudrija. Natrpan urnik nam čez dan ni omogočal skoka v vodo, kar se mi je zdelo po eni strani malo mučno, saj sem velik ljubitelj morja in plaže. Po drugi strani pa sem tako izkusila čare jutranjega in večernega poležavanja na plaži ter kopanja v morju. Imeli smo res srečo z vremenom, voda je bila topla in z veseljem sem se večkrat osvežila v njej. Bili smo nastanjeni v hotelu Sol Garden Plava laguna in kasneje v Aminess Laguna, od katerih je le nekaj korakov do urejenih plaž, ki so v septembru povsem prazne in tako precej prijetnejše za obisk, kot v visoki poletni turistični sezoni.

VINO IN KULINARIKA

Sploh ne vem kje naj začnem. Morda pri vinu, katerega sem res veliko popila. Na obisk smo odšli v vinsko klet Degrassi, kjer smo poleg vsega oskusili tudi muškat iz ledene trgatve. Izjemna vina, katera bom zagotovo še kupila. Navdušila me je tudi vinska klet Cattunar, kjer smo poizkusili štiri različne malvazije iz štirih različnih zemelj. Odlična pa so bila tudi vina Frankovič, kjer smo imeli tudi zelo dobro kosilo. Ob obisku Brtonigle nam seveda ni ušla restavracija z Michelinovim priporočilom – Morgan, kjer sem jedla odlične testenine s tartufi, s slastnimi ribjimi dobrotami so nas razvajali v gostišču Lorenzo, okusno poslovilno kosilo pa so nam pripravili še v Half8. Če bi se mogla odločiti, bi težko izbrala najljubšo jed in gostišče. Vsekakor so se povsod potrudili in glede na to, da sem vegetarijanka, vedno poskrbeli za to, da sem tudi jaz uživala v istrskih dobrotah. Največkrat so bili to ravno sveži tartufi, ki jih naravnost obožujem in njihovi domači siri. Tudi hotelski zajtrki in večerje so bile seveda okusne. Predvsem se mi je bilo vsakič težko odločiti kaj bi jedla, saj je bila ponudba tako velika.

ŽIVALI

V Brtonigli smo poleg jame Mramornice obiskali prav posebno kmetijo. Antonio s svojo družino skrbi za kar 70 oslov. Poleg oslov ima v lasti tudi konje, ponije, divje svinje, race in vse ostale živali, ki jih najdemo na kmetiji. Osli pa so njegova strast. Ne goji jih za komercialne namene ali prodajo, temveč zato, ker jih obožuje. In moram priznati, da vem zakaj. Pred obiskom sem imela malo pomislekov in vprašanj, ali je to res nekaj, kar moramo videti. Ko pa smo prišli tja, so se moji dvomi razblinili. Tako prisrčna bitja so! Imajo mehko dlako, so prijazni, delavni in prav nič neumni. Enostavno jih moraš imeti rad. Najbolj zabavna stvar je bila, ko so nam peljali na vozu, ki sta ga vlekla dva osla. V tistem trenutku sem doživela naval sreče. Sreče, da sem tam in da imam možnost spoznavanja in raziskovanja novih stvari v življenju.

ZNAMENITOSTI

V osnovni in srednji šoli so mi šle stvari, ki smo se jih učili pri zgodovini in geografiji, čez eno uho notri, skozi drugo pa ven. Zdaj, ko sem malo starejša, pa si rada širim obzorja in destinacije, ki jih obiščem, spoznam tudi skozi zgodovino in znamenitosti. Teh je v Istri veliko. In predvsem velike so. Večinoma so to namreč zvoniki (Buje, Novigrad, Umag) ali pa svetilniki (v Savudriji letos svetilnik praznuje 200. rojstni dan). V kolikor se boste potepali po Savudriji, je v bližini svetilnika tudi zanimiva plaža. Na pomolih boste lahko našli lesene drogove, na katerih visijo čolni. Čolni v zraku. Ob sončnem zahodu ti ob pogledu na njih zastane dih. Novigrad ima izmed vseh mest še najbolj zanimivo zgodovino, o čemer govori tudi kripta iz 8. stoletja, ki se skriva pod baziliko v samem centru mesta.

ŠPORT

Mesto Umag je vsem znano kot mesto tenisa. Poleg več dest teniških igrišč pa ponuja tudi veliko možnosti za rekreacijo na prostem, ob morju. Doma ne grem nikoli teči, razen v sklopu Crossfit vadbe. V Umagu pa me je prav prijelo, da sem ob sedmih zjutraj obula superge, odtekla nekaj kilometrov ob morju in na pomolu dokončala svoj trening. Zelo zanimiv športno-vinski podvig nas je vse skupaj čakal, ko smo se udeležili posebnega dogodka Wine & Walk by the sea. Gre se za 10 km pohod ob morju, skozi vinograde in center mesta Novigrad. Posebnost pohoda pa je, da te na vsakem kilometru čaka stojnica, kjer se degustira vino in tudi kaj dobrega prigrizne. Po petem kilometru in peti postojanki je bila hoja že kar izziv. Kljub temu, da ne hodim rada, mi je bil tovrsten dogodek res všeč in mi je hitro minil. V spomladi organizirajo podoben dogodek samo s sladkimi vini. Že iščem družbo! Dogodek se je na koncu zaključil se je s super koncertom in plesom na glavnem mestnem trgu.

LJUDJE

Ker že vse svoje življenje hodim na morje na hrvaško obalo, dobro vem, da so Hrvati prijazni do turistov. Zdi pa se mi, da so v Istri še toliko bolj, saj se geografsko težko kosajo z veliko večjim Kvarnerom in Dalmacijo. Se pa zagotovo kosajo in jih prekosijo v svoji ustrežljivosti. Večina jih poleg hrvaškega jezika, obvlada tudi slovenščino in italijanščino. In z veseljem se s teboj pogovarjajo v tvojem jeziku. Prav tako ti na vsakem koraku nudijo pomoč in nasvete. Storili bi namreč vse za to, da se turisti dobro počutijo pri njih in se še vrnejo nazaj. In jaz se zagotovo bom.

 

Moja spoznanja

Kljub temu, da res nisem ‘’potovalna blogerka’’, sem si vseeno dovolila opisati vse kar smo počeli, saj sem doživela res prijetno izkušnjo. Istra nam je blizu, zato si jo lahko izberete za naslednji vikend izlet, ko bo lepo vreme.
Spodaj pa še nekaj mojih glavnih spoznanj iz potovanja:

  • September je idealen za obisk Istre.
  • Istra ne ponuja samo morja in plaž.
  • Istrsko vino in tartufi.
  • Osli so res luštkani.
  • Slovenci se lahko od Hrvatov veliko naučimo glede turizma.
  • Biti influencer ni tako lahko, kot izgleda na prvi pogled. Je pa zagotovo nekaj, kar bi lahko počela vsak dan.
  • Kampanja mi je podala nekaj novih idej za svoje delo in predvsem postavila zgled drugim turističnim organizacijam.

#coloursofistria #bestofthenorthwest #friendsofthenorthwest